Tulsi is een van oorsprong Indiase plant die zich verspreid heeft over Zuidoost Azië. De botanische naam is Ocimum Tenuiflorum.

De plant is ook bekend onder de namen Ocimum sanctum, Indiase of heilige basilicum en Tulasi (ook gespeld als Thulasi).

 

Al meer dan 5000 jaar wordt Tulsi beschouwd als de Koningin van alle Indiase kruiden en vereerd als een van de meest heilige planten, rijk aan genezende kracht.

Hindoes beschouwen Tulsi als een Godin in de vorm van een plant.

Tegenwoordig wordt Tulsi in India nog steeds volop gebruikt in de vorm van een heerlijke, verfrissende en geneeskrachtige thee.

 

Modern onderzoek heeft Tulsi geclassificeerd als een adaptogeen kruid. Adaptogenen zijn bepaalde geneeskrachtige planten die fysiologische processen in het menselijk lichaam in harmonie brengen.

Ieder lichaam kent een bepaalde homeostase, een harmonie in het geheel aan processen dat zich binnen dat lichaam afspeelt.

Adaptogenen bevorderen de homeostase in het menselijk lichaam. Adaptogenen bevorderen het gevoel van welbevinden en gaan stress, een belangrijke verstoorder van harmonie in het lichaam, tegen.

 

Stress zorgt voor vrije radicalen die ontstekingen op celniveau kunnen veroorzaken. Adaptogenen zijn stoffen met een sterke antioxidantfunctie die schadelijke gevolgen van stress kunnen helpen elimineren.

 

Onder invloed van adaptogenen wordt de mens minder vatbaar voor stress. Stress kan zich voordoen als werkdruk maar bijvoorbeeld ook extreme hitte, gewijzigde weeromstandigheden, plotseling veranderende situaties en heftige, schokkende gebeurtenissen kunnen door het lichaam worden ervaren als stress.

Een stressreactie kan in het ergste geval leiden tot paniek, verlamming of zelfs hartstilstand.

 

Niet alleen is Tulsi een zeer krachtig adaptogeen, ze wordt ook ingezet bij problemen aan keel en luchtwegen. Er wordt van gezegd dat ze het lichaam zuivert van toxische stoffen en dat ze koortsverlagend is en virus- en ontstekingsremmend.

 

 

Tulsi

gallery/tulsi-tea-500x500
gallery/basilicum tulsi-1539181