Amla is een vruchtje uit india. Het wordt ook wel Indiase kruisbes genoemd, maar behoort tot een andere familie dan de ons bekende kruisbes.

Amla behoort tot de wolfsmelkfamilie (Euphorbiaceae); de ons bekende kruisbes tot de ribesfamilie (Grossulariaceae).

 

Amla rijpt in de herfst in natte, beboste, heuvelachtige gebieden op het Indische subcontinent. In India wordt Amla beschouwd als een heilige plant. De vrucht is zeer voedzaam, maar smaakt zuur. daarom wordt Amla vooral genuttigd vanwege de vele voordelen die ze biedt voor de gezondheid.

 

Er zit veel vitamine C in, wel 20 maal zoveel als in een sinaasappel. Naast vitamine C zitten er in Amla de volgende inhoudstoffen:

  • vetzuren
  • flavonoiden
  • polyfenolen
  • cytokininen
  • vitaminen uit het B-complex
  • calcium
  • kalium
  • ijzer
  • tanninen
  • pactine

Volgende de Indiase traditionele geneeskunde, Ayurveda, versterkt Amla de voedselopname, reguleert ze maagzuur, versterkt ze de lever, voedt de hersenen en bevordert mentaal functioneren, ondersteunt het hart, versterkt de longen, regelt de verwijdering van vrije radicalen, verbetert de vruchtbaarheid, helpt de urinewegen, verhoogt de gezondheid van de huid, bevordert gezonder haar, verkoelt de organen, drijft gifstoffen af, verhoogt de vitaliteit, versterkt de ogen, verbetert de spiertonus en fungeert als een antioxidant.

Bij regelmatig gebruik vermindert het menstruele kramp.

 

 

 

 

Ook een Engelstalig artikel over Amla is een mooie aanvulling:

 

 

 

 

Amla

gallery/otaheite_gooseberry
gallery/stachelbeere1